Koža, Strije

Strije

strije

Uzroci nastanka

Strije su oštećenja vezivnog tkiva, koja nastaju uslijed prebrzog rastezanja kože. One se najčešće javljaju tijekom trudnoće, u pubertetu, prilikom nagle promjene težine ili povećanja mišićne mase.

 

Prevencija

Premda ih se u potpunosti nikad ne možemo riješiti, nastanak strija možemo spriječiti, ali i smanjiti već učinjenu štetu. Važno je djelovati na strije preventivno, a ukoliko se one ipak pojave što prije započeti s liječenjem, s obzirom da ih je moguće ublažiti samo u ranoj fazi nastanka.

Kako biste spriječili nastanak strija, ali i ublažili one postojeće, potrebno je posebnu pažnju posvetiti njezi kože hranjivim losionima, kremama ili uljima koja će joj osigurati elastičnost i vlažnost.

Osim toga, prilikom nanošenja preporučuje se masaža korištenjem masažnih rukavica, koje uklanjaju sloj mrtvih stanica, poboljšavaju cirkulaciju te na taj način potiču stvaranje kolagena i elastina.

Također, iznimno je važna i pravilna prehrana, koja uključuje namirnice bogate vitaminima E i C, cinkom i silicijem.

 

Tretman strija

Što se tiče preparata, preporučuju se ulja s vitaminom E, tretinoin, retinoid i vitamin C te neka biljna ulja (ružino, bademovo, jojobino, maslinovo ulje ili ulje pšeničnih klica), koja su možda i najbolji izbor, osobito kada se usporedi njihova cijena i rezultati koje pokazuju.

Protiv strija su korisni i preparati koji sadrže voćne kiseline (AHA). Voćne kiseline, naime, potiču regeneraciju kože, a nakon nekoliko tjedana mogu ublažiti vidljivost strija.